Langkau ke kandungan utama

Lawatan Berpandu

Sila rujuk poster di bawah untuk mengetahui jadual lawatan berpandu percuma yang disediakan di Muzium Negara. Untuk sebarang permintaan khas, sila emelkan butiran lawatan anda kepada mvjmmqueries@gmail.com. Permohonan perlulah dihantar sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum tarikh lawatan dan akan bergantung kepada ketersediaan.

 

Sukarelawan Muzium JMM

Muzium Negara AR

 

Muzium Negara AR merupakan sebuah aplikasi yang membolehkan orang ramai untuk mendapatkan informasi 28 koleksi terpilih di Muzium Negara dalam bentuk kandungan multimedia realiti terimbuh atau augmented reality (AR) 2D dan 3D. Walau bagaimanapun, pengalaman AR ini hanya boleh dirasai oleh pengunjung yang melawat ke Muzium Negara sahaja. Pengunjung perlu memuat turun aplikasi sebelum atau semasa berkunjung ke Muzium Negara dan mengimbas penanda QR yang tersedia untuk merasai pengalaman tersebut. Muzium Negara AR beroperasi dengan persekitaran sistem Android 7.0 ke atas dan iOS 12 ke atas dan telah sedia untuk dimuat turun melalui pelantar Google Play, App Store dan Huawei AppGallery.

Selain pengalaman AR, aplikasi ini merupakan pelantar kepada pengunjung Muzium Negara untuk merasai pengalaman maya dan mendapatkan info-info seperti maklumat umum Muzium Negara (harga tiket, waktu operasi, lawatan berpandu dan lain-lain), pelan kawasan dan pelan lantai Muzium Negara, fasiliti dan kemudahan yang tersedia, maklumat setiap galeri (info umum, segmen dan kedudukan), suapan berita program dan aktiviti semasa, trivia bangunan Muzium Negara, pelantar media sosial Muzium Negara (laman web, Facebook, Instagram, TikTok & Telegram) dan lokasi tarikan pelancong yang terdekat.